Friday, October 15, 2010

..optimis terhadap Allah....

Optimis terhadap Allah...
Salam...
Semalam aku pergi bicara wanita...
Tajuk talk mlam tadi ialah optimis terhadap Allah...apa itu optimis...optimis ialah sejenis makanan kuning2 yg dibaluti dengan sos okonomiyaki dan di atasnya terdapat katsuobashi yg bergerak2...eeeee....eh tipu!



 Actually,optimis ialah besikap pojitip dlm satu perkara...disini aku ingin berkongsi ngan korunk satu rahsia...
Ari tuu tyme balik cuti raya aku telah mendapat sume paper mid term aku..sume paper ok..Alhamdulillah...tapi,ada satu paper nih aku fail dengan terok skali...tyme aku dapat paper nih aku cam terkedu tak terkata...sampai hilang mood aku tok study ari tuh...kiranya cam aku down gler r...sampaikan rase cam tak nak cakap ngna org len...nak menyendiri jer...pastu rasa cam nak kurung diri dlm peti ais..n nak bekukan diri n berharap otak pon beku n tak payah piker pasal paper yg fail tuh..tapi,aku lupa yg sebenarnya aku ada Allah.i have to put trust in HIM...sebaik ada kawan2 yg memberi semangat n mengigatkan.....Alhamdulillah...
Semalam aku belajar satu benda baru...kiter kna optimis dengan semua perkara...kalu dlm kes aku.....aku kna percaya yg Allah akan tolong aku...aku masih ada banyak masa lagi tok study before final.kalu Umar al-Khatab boleh optimis apatah laagi aku.nak diceritakan betapa positif nya beliau..dimana pada suatu ketika beliau berkata..
'kalau aku ada sebiji benih,tapi esoknya kiamat,aku akn tetap menanam benih ini'..Sunhanallah betapa optimis nya beliau...yg penting ,put trust in HIM!...bila aku pikir2 balik sebenarnya ini adalah satu peringatan kat aku...sekurang-kurangnya Allah ingatkan aku bila aku  jauh dariNya...ye r...myb before ni aku jauh menyimpang....so,nilah masa tok aku berpatah balik...insya Allah aku akan berusaha bersungguh2...kawan2,adik2,and all my cousin..plz pray for me!!
Sebelum nih...memeng aku akui yg aku sangat down...tapi,aku tau setiap org Allah bagi kelebihan masing2..every person has their own potential...cam member2 aku la..mereka sume pandai main badminton..tapi,aku tak..badminton pown tak reti main..slalu salah budget mana bola tuh jatuh..aku slalu dapat pukul angin jer..bola tah jatuh kemana...hehhhehe..oleh kerana aku tau yg potensi aku bukan pada badminton skill cam kawan2 aku.so,aku memilih tok amik skill counselling...yeh...itu jer yg aku pandai...kalu bab counselling menyeling nih..bagi jer pada aku,.insya Alalh anda akan termotivasi..heheheehe...

Satu lagi benda aku nak kongsi..


"Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya(Bunyamin), dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir".Surah Yusuf ayat 87.
   
kalau kiter tengok ayat diatas,kita leh lihat bagaimana positinya nabi Yacob dalam mencari Yusuf and Bunyamin..he always put trust in Allah!how about us???


Soalan!!!
antara ijazah  yg kamu dapat tyme convocation n ijazah ke syurga dari Allah semasa  di padang masyar...which one do u prefer?? 

2 comments:

fadil___lah ^_^ said...

like..!
syukran jzk! :) :) manfaat..

penjaga_terbaik said...

afwan..sama2lah kita saling mengingati..inshaAllah...