Sunday, March 11, 2018

PELBAGAI RASA ALOEVERA GEL

Korang nak tahu tak, kalau korang minum aloe vera ni setiap orang akan rasa yang berbeza.

Tapi kalau korang minum aloe vera first time rasa tawar, ni bermakna badan korang memang takde sangat masalah atau aloe vera korang tu fake!

Ada yang rasa tawar, tapi possibility dia sangat jarang. Dari 100 mungkin kak lin jumpa 2 orang je.

Jadi, make sure korang minum tu setelah diberi konsultasi tau. Berapa ml nak minum. Pukul berapa nak minum. Jangan main beli je.

Jadi...jadi...jadi...carilah kak lin sebagai konsultant forever living korang. Inshaallah, kak yong explain satu persatu.Korang boleh rujuk gamabr dibawah untuk mengetahui apa maksud setiap rasa dari aloveragel yang korang minum


Nak tahu lanjut korang boleh hubungi kak yong untuk konsultasi di www.wasap.my/60136285711




Ko
:smile:

--- KoWednesday, July 26, 2017
 ---
349
[8:29:39 AM]

Sunday, March 20, 2016

ZIARAH MADINAH RAUDAH

Tujuan kita datang ke Madinah adalah untuk menziarahi Rasulullah...

kat makan Rasulullah ada tempat istimewa yg WAJIB kita REBUT!..its Raudah!

Apa itu Raudah?? info Raudah

Di antara rumahku dan mimbarku terletak sebuah raudhah (taman) dari taman-taman surga. Mimbarku ada di atas telagaku (HR Abu Hurairah RA)

Pandangan Luar Raudah



Tips masuk ke Raudah..

Wanita ada waktu tertentu untuk masuk ke Raudah, bukan semua waktu kita boleh masuk ea..Masa yg ditentukan adalah selepas subuh, slps zuhur dan selepas isyak.

Sebelum masuk ker Raudah dan pintu dibuka, akan ada penjaga Raudah yg akan panggil "ibu ibu ziarah Raudah?' penjaga ni akan kumpulkan org asia seperti Msia,Indonesia dan Thailand..Tujuannya  tak nak kita masuk sekali dengan negara lain..sebab nanti kita kena rempuh dan dihenyak henyak..huhu

Makanya, jadilah tetamu yg sopan dan tertib dengan beratur dan menunggu dengan sabar..

Tunggu dengan sabar.org malayu dikumpulkan

Pintu keramat,once dibuka makanya semua org merempuh.


Bila kita dah diberi jalan menuju ke Raudah, dan menunggu turn dengan sabar, banyak kanlah memberi salam kepada rasulullah, isi masa dengan berselawat dan sampaikan salam kepada Rasulullah..

Dan bila hampir nak masuk Raudah, masuk sikit sikit..sy sarankan anda solat di bahagian hadapan saf solat..macam mana nak solat? ramai org tolak tolak..Yes, memang ramai yg menolak nolak..byk kena sabar..bykkn baca rabbi yasir wala tuasir rabbi tamim bil khair. biarkan org tolak kita smpi kita berada di hadapan saf..jgn solat dekat pintu depan sebab nanti ada yg langkah kita..so, usaha dapatkan saf paling hadapan dan anda boelh solat dengan tenang..;)


Saturday, March 19, 2016

ZIARAH MADINAH DAN MEKAH PART 1

Haaaa,,bila da sampai Jeddah,semua urusan bagasi dan sebagainya di urus oleh diri sendiri termasuk imigresen ea..so, kena banyak berdikari..kat airport dah kena start sabar yg tinggi..siapa paham die paham..huhu

Lepas urusan airport selesai, kami berangkat ke Kota Madinah menuju Rasulullah tercinta..
Kat Madinah, kami tinggal di Hotel Mawadah Waha..dekat je dengan Masjid Nabawi, dalam 300 meter or myb dekat lagi..hehehe.tak reti nak budget..

Kita kena selalu ingat yang perjalanan ni adalah perjalan tarbiah,so apa apa yg berlaku kena byk sabar..makanan habis kena sabar, makanan tak kena selera kena sabar dan syukur..tapi, bagi saya makanan semua awesome! Alhamdulillah..

Masjid Nabawi

Kalau nak membeli belah better membeli di Madinah sebab murah berbanding Mekah..tapi makanan(susu) bg sy kat Mekah lagi murah..Bagi saya, jgnlah rase bersalah nak shopping kat Madinah sebab kita niatkan utk memakmurkan penduduk Madinah..tapi ingat..jgnlah kita leka shopping sampai lupa tujuan kita datang.Pastikan dapat jemaah utk setiap waktu..kalau tak rugi datang dari jauhh..






Tips membeli belah di Madinah

1) Beli jubah better kat Madinah sebab lagi murah dari Mekah..banyak pilihan

2) Beli kurma,kacang,kismis better di pasar kurma bukan di ladang kurma..sebab harga di kebun/ladang lebih mahal..

3) Beli coklat timbang kat pasar kurma atau kat kaki lima masjid lebih murah berbanding kebun/ladang kurma

4) Beli hadiah kawan pun aku beli kat Madinah sebab tak nak serabut fifkiran semasa di mekah..nak fokus ibadah je..

Apa apa pun anda punya duit, anda yg buat pilihan so tak kesah la kan  nk beli kat mana kan..heheh


Dah habis shopping tinggalkan kan duit utk wakaf al quran di madinah dalam SR 50 sebuah.
pastu kat Mekah, asing duit bayar fidyah,wakaf al quran dan kerusi..carilah peluang utk berwakaf dan infaq. 


Kebun Kurma

Ini ladang kurma,boleh makan sebanyak mana yg dihalalkan 

ZIARAH MADINAH DAN MEKAH

Assalammualaikum..

Dah lama tak update blog kan..bertahun lamanya..huhu

hari ni, gagahkan jugak untuk update sebab nak bagi manfaat pada korang..inshaAllah

Alhamdulillah pada 5 hingga 15 mac 2016.aku mak dan ayah dijemput menjadi tetamu Allah dan tetamu Rasulullah..

Maka, pada tanggal 5 hb Mac bermulalah perjalanan kami ke Jedah seterusnya ke Kota madina untuk berjiran dengan kekasih Allah,Rasulullah saw. kami terbang dengan Air asia X! Tu pasal seat merahh..hehe



Sebelum berangkat ke Tanah Haram ada beberapa tips yang perlu korang amalkan..Sangat berguna.

1) Betulkan niat.Niatkan kita pergi umrah sebab Allah..the only reason is because of HIM!kalau sekarang ada niat lain..please cepat tukar!Sebabnya, segala kepayahan yg dilalui nanti kita akan positif sebab segala kesusahan kita percaya Allah yg akan ganjari..

2) Persiapan ilmu mengerjakan ibadah UMRAH..ini pun benda WAJIB yg korang kena buat..kita bukan pergi untuk melancong tau..tapi pergi utk ziarah Baitullah..Ak pergi dengan travel agensi Andalusia so, pergi kursus banyak kali sebab umah dekat..Alhamdulillah rezeki,kalau  tak sempat pergi kelas cari ilmu dri utube pun okay..Moga usaha anda Allah ganjari!

3)Latih diri jadi lebih baikkk..sebabnya nak latih bila da sampai sana nanti..Kalau korang ni suka ngata orang, sampai sana InshaAllah perangai akan sama or mybe worse! trust me..thays why kena ubah perangai dari sini..Banyakkn solat taubat,hajat dan zikir..Kalau niat korang nak shopping je better tak yah susah susah apply visa umrah sebabnya ibadah umrah ni nampak senang tapi dugaan semasa nak tunaikan agak sukar..kena banyak sabar..janganlah kita dtg jauh jauh tapi tak dpaat ganjaran dari Allah ..kan ke rugi??

4) Persiapan kelengkapan diri,, Andalusia ada bagi list barang yg perlu dibawa..pilihlah mana yang suitable dengan diri..jangan la nak bawak satu almari..kalau dah penuh bag mana nak letak brg brg yg kita beli nanti..huhuhu..Kalau ak hari tu memnag dah aim nak beli jubah kat madinah so, sikit jer le baju yg ak bawak..basuh baju pun tak selalu..huhu

5) Persiapan hari kejadian,mandi sunat musafir, solat sunat musafir,solat dhuha,doa musafir

Okay siap semua persiapan, kami pun berangkat ke Jedaah dengan rasa penghambaan kepada Allah yg Esa..perjalanan lebih kurang 8 jam..so, dalam flight tu gunakan masa sebaik baiknya,, bawak Al Quran kecik..so boleh baca, bawah tasbih boleh zikir, banyakkan berdoa sebab kita musafir..doa lah yg baik baik..untuk yang pergi dengan mak ayah, niatkan dalam hati utk menjadi anak yg baik dan menyantuni sepanjang perjalanan dan keberadaan di sana..Alhamdulillah Allah makbulkan..


Friday, September 26, 2014

Cool ker jadi Engineer??

Assalamualaikum.

Kisah seorang jurutera!

******

Aku masih ingat lagi masa kecik-kecik dulu cikgu suka tanya soalan...Apakah cita-cita kamu??atau straight foward sikit " Dah besar nak jadi apa??"..Bukan cikgu-cikgu jer suka tanya..Even aku sendiri suka tanya adik aku..hehehe..

Ok berbalik kepada soalan tadi.Kebanyakan dari kita akan jawab cita-cita yang biasa menitir di bibir murid-murid.contohnya, cikgu,polis,doktor dan kalau up sikit cakap jurutera. itu pun sebab bapak die engineer. kenapa kita dulu selalu sebut cita-cita yang kebanyakan orang sebut jugak..atau kata lain typical cita-cita..hehehe .sebabnya simple ..dalam buku suka bagi contoh  doktor,polis dan cikgu..tapi sekarang aku rasa budak-budak dah pandai..nak jadi angkasawan sgt popular kebelakangan ni..tapi aku dapat agak future nanti ramai budak tukar cita-cita nak
 jadi Briged Al-Qasam..hehehhe.cool kot!

Sebenarnya aku juga tak ketinggalan bersama-sama adik2 di atas..hehehe.Rasanya,aku tak penah terpikir untuk menjadi engineer. Serius tak tipu! Tapi Allah telah merancang sebaik-baik perjalanan untuk aku..Jadi,kini aku seorang engineer yang berumur setahun lebih-lebih..hehhehe


Buat adik-adik yang sedang berfikir-fikir patutkah anda menjadi engineer..sila baca post ini sampai habis!

Bawah nie aku senaraikan job scope engineer..iaitu kerja yang sedang aku buat;

1) Kena design! klau nak jadi engineer at least kena paham baca drawing..SERIUS! nie part paling aku tak suka....hahahha

2) Kena buat prodcution schedule utk projek..kita kena budget masa atau tempoh bila dan akhir projek boleh disiapkan..kiranya kita kena pandai plan..pastu dah siap plan bagai kena la jugak estimate kos..termasuklah kos material dan labor..disni guna simple math je..anda pasti boleh!

3) Buat prosedur carakerja..contohnya..kalau nak buat pensil..macam mana cara dan step utuk buat pensil..atau orang panggil buat work instruction.nie pun tak suka sangat..hahaha..sume benda cam tak suka..


4) Terlibat dengan 5S!yang ni paling malas..nak tampal file dan susun file ikut standard bagai..pastu stationaries kena label dan letak dalam foam board..meja kena kemas..huhuhu..nie semua kena wat sendiri..even kerja menampal dan print pon sendiri ok!

5) Kerja luar..nie best!sangat suka! cari barang dan jumpa supplier..time ni  ler blaja nak kenal barang..yang lagi best kalau ada problem pastu kena solve..itu memang mencabar..kiranya kita jadi penyiasat dan come out dengan recommendation..maknanya kena buat report ler..hahahhaha..kadang-kadang memo dan proposal pun kena buat..


Pendek kata jadi engineer ni sume benda kena buat..potostat pun sendiri ek..anda bukan boss beso yang ada kerani buatkan!air pun buat sendiri tau!

Kepada adik-adik,,jangan takut nak jadi engineer..walau gaji kecik tapi kita kerja untuk Allah dan demi Allah..sekian..


Jom Tukar Simkad Tone Excel!

Assalammualaikum kawan-kawan..

Hari ni nak share sikit kenapa aku decide untuk tukar simkad TONE EXCEL.
sebabnya simple..dari dulu aku cadang nak subcribe internet kat handphone tapi kalu boleh nak cari yang berbaloi dan murah..hehehe..aku nie memang org yang berkira.

sedang aku mealyari kehidupan seperti biasa..tetibe ada cousin approch and citer pasal simkad MAGIC nih..aku pun lepas dengar benefits yang bakal aku peroleh sebagai pengguna simkad aku terus daftar sebagai ahli..


Hahhahha..dah daftar!
Ni la pic simkad magic tone excel

Antara benefit yang  aku perolehi adalah:

1) Dapat kawal perbelanjaan bulanan.Sebab apa aku kata boleh kawal perbelanjaan bulanan.Ok aku bagi contoh ek..Bila aku topup rm 50 aku akan dapat extra rm 20.best kan!kira brapa jumlah topup aku rm50+rm20=rm70 banyak tuh..ada telco lain bagi cam tu?mestilah tak..

2)Keduanya,aku boleh layari internet selama 3o hari dgn bayar rm42 jewww untuk 1 G..ok la kan..

Calculation nya simple jew..rm70-rm42=rm28..bagi aku rm28 utuk call and sms sebulan nie memang ler cukup berbaloi baloi..so,sekarang budget aku utk topup hanya rm50 je..memang berbaloi-baloi kannnnn..

3) Bila aku topup rm5o nie..aku akn dapat point dan cash. dapat cash??yer aku dapat duit sbb aku topup!percaya ker percaya..hihihi

Contoh..bila aku topup rm50.aku dapat point 120..so bila dah setahun aku topup,point aku akan jadi 120X12=1440..so,aku pun pergi tengok kat website dan tebus tiket penerbangan air asia..Lokasi penerbangan bergantung kpd point yang kita kumpul..

Contoh cash rebate plak?  let say aku topup rm50..aku akan dapat 3% dari rm 50 tuh..iaitu rm 1.50.so sebagai pengguna tak rugi la kan kalau topup tapi dapat duit..tapi duit nie akan dikumpul sampai hujung tahun dan akan dimasukkan dalam akaun kita..cam mana plak leh tau akaun kita kan..hihihih..senang je..
masa korang daftar simkad nie korang kena bagi no akaun..best kan!cukup tahun dapat duit.

4) Yang keempat..dapat perlindungan insurance sebanyak rm100K!iaitu rm 100,000.00  banyak tuh kosong..so sekarang tiap-tiap bulan..aku hanya perlu peruntukkan  rm 50 utk dapatkan perlindungan insurance dan untuk duit topup..best kan!sangat jimat dan berbaloi!topup dan insurance dalam satu masa

5) Kalau bagi sesiapa yang rajin dan nak jana pendapatan sampingan.korang leh jer buat bisnes  tone excel nie..kerja tak susah pun..just kongsikan kebaikan simakd magic nie kepada ahli keluarga dan rakan-rakan..senang kan!yang paling aku suka adalah..pendapatan aku dalam tone excel nie boleh DIWARISI!!!!!so kita boleh plan utk masa depan family kita kan..

SO,Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal simakd magic nie sila  KLIK SINI  kalau nak mimum lepak-lepak sambil citer simkad nie leh watsup no nie 013-6285711..selamat berfikir :)


Tuesday, September 16, 2014

Rumah Penjagaan Warga emas dan Titian Nur

Assalammulaikum


Sekarang semua orang nak jadi kaya dan nak jadi jutawan.Tak salah kalau kita ada impian macam tu.Tapi mungkin korang perlu tambah sikit belakang ayat jutawan tuh..Kalau nak jadi jutawan biarlah besar sikit impian tu..jadi JUTAWAN DuNIA DAN AKHIRAT! woow!! coolkan bunyinya..lagi cool kalau kita dihadapan Allah nanti banyak saham kita depan DIA.

So,kawan-kawan yang cool sekalian..Macam mana nak tambah asset/saham akhirat kita??Senang jer..banyakkan bersedekah.



Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." 
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya) 


Bagi kawan-kawan yang yang nak bersedekah,saya ada cadangan!anda boleh ziarah rumah Penjagaan An Nur..Rumah nie rumah jagaan OKU dan warga tua...



Korang jugak boleh dapatkan detail rumah seperti dibawah nie 







Apa-apa pun anda boleh contact sendiri Puan Normah untuk visit dan sampaikan sumbangan.

Semoga amalan kita semua diterima Allah;)