Sunday, March 20, 2016

ZIARAH MADINAH RAUDAH

Tujuan kita datang ke Madinah adalah untuk menziarahi Rasulullah...

kat makan Rasulullah ada tempat istimewa yg WAJIB kita REBUT!..its Raudah!

Apa itu Raudah?? info Raudah

Di antara rumahku dan mimbarku terletak sebuah raudhah (taman) dari taman-taman surga. Mimbarku ada di atas telagaku (HR Abu Hurairah RA)

Pandangan Luar Raudah



Tips masuk ke Raudah..

Wanita ada waktu tertentu untuk masuk ke Raudah, bukan semua waktu kita boleh masuk ea..Masa yg ditentukan adalah selepas subuh, slps zuhur dan selepas isyak.

Sebelum masuk ker Raudah dan pintu dibuka, akan ada penjaga Raudah yg akan panggil "ibu ibu ziarah Raudah?' penjaga ni akan kumpulkan org asia seperti Msia,Indonesia dan Thailand..Tujuannya  tak nak kita masuk sekali dengan negara lain..sebab nanti kita kena rempuh dan dihenyak henyak..huhu

Makanya, jadilah tetamu yg sopan dan tertib dengan beratur dan menunggu dengan sabar..

Tunggu dengan sabar.org malayu dikumpulkan

Pintu keramat,once dibuka makanya semua org merempuh.


Bila kita dah diberi jalan menuju ke Raudah, dan menunggu turn dengan sabar, banyak kanlah memberi salam kepada rasulullah, isi masa dengan berselawat dan sampaikan salam kepada Rasulullah..

Dan bila hampir nak masuk Raudah, masuk sikit sikit..sy sarankan anda solat di bahagian hadapan saf solat..macam mana nak solat? ramai org tolak tolak..Yes, memang ramai yg menolak nolak..byk kena sabar..bykkn baca rabbi yasir wala tuasir rabbi tamim bil khair. biarkan org tolak kita smpi kita berada di hadapan saf..jgn solat dekat pintu depan sebab nanti ada yg langkah kita..so, usaha dapatkan saf paling hadapan dan anda boelh solat dengan tenang..;)


Saturday, March 19, 2016

ZIARAH MADINAH DAN MEKAH PART 1

Haaaa,,bila da sampai Jeddah,semua urusan bagasi dan sebagainya di urus oleh diri sendiri termasuk imigresen ea..so, kena banyak berdikari..kat airport dah kena start sabar yg tinggi..siapa paham die paham..huhu

Lepas urusan airport selesai, kami berangkat ke Kota Madinah menuju Rasulullah tercinta..
Kat Madinah, kami tinggal di Hotel Mawadah Waha..dekat je dengan Masjid Nabawi, dalam 300 meter or myb dekat lagi..hehehe.tak reti nak budget..

Kita kena selalu ingat yang perjalanan ni adalah perjalan tarbiah,so apa apa yg berlaku kena byk sabar..makanan habis kena sabar, makanan tak kena selera kena sabar dan syukur..tapi, bagi saya makanan semua awesome! Alhamdulillah..

Masjid Nabawi

Kalau nak membeli belah better membeli di Madinah sebab murah berbanding Mekah..tapi makanan(susu) bg sy kat Mekah lagi murah..Bagi saya, jgnlah rase bersalah nak shopping kat Madinah sebab kita niatkan utk memakmurkan penduduk Madinah..tapi ingat..jgnlah kita leka shopping sampai lupa tujuan kita datang.Pastikan dapat jemaah utk setiap waktu..kalau tak rugi datang dari jauhh..






Tips membeli belah di Madinah

1) Beli jubah better kat Madinah sebab lagi murah dari Mekah..banyak pilihan

2) Beli kurma,kacang,kismis better di pasar kurma bukan di ladang kurma..sebab harga di kebun/ladang lebih mahal..

3) Beli coklat timbang kat pasar kurma atau kat kaki lima masjid lebih murah berbanding kebun/ladang kurma

4) Beli hadiah kawan pun aku beli kat Madinah sebab tak nak serabut fifkiran semasa di mekah..nak fokus ibadah je..

Apa apa pun anda punya duit, anda yg buat pilihan so tak kesah la kan  nk beli kat mana kan..heheh


Dah habis shopping tinggalkan kan duit utk wakaf al quran di madinah dalam SR 50 sebuah.
pastu kat Mekah, asing duit bayar fidyah,wakaf al quran dan kerusi..carilah peluang utk berwakaf dan infaq. 


Kebun Kurma

Ini ladang kurma,boleh makan sebanyak mana yg dihalalkan 

ZIARAH MADINAH DAN MEKAH

Assalammualaikum..

Dah lama tak update blog kan..bertahun lamanya..huhu

hari ni, gagahkan jugak untuk update sebab nak bagi manfaat pada korang..inshaAllah

Alhamdulillah pada 5 hingga 15 mac 2016.aku mak dan ayah dijemput menjadi tetamu Allah dan tetamu Rasulullah..

Maka, pada tanggal 5 hb Mac bermulalah perjalanan kami ke Jedah seterusnya ke Kota madina untuk berjiran dengan kekasih Allah,Rasulullah saw. kami terbang dengan Air asia X! Tu pasal seat merahh..hehe



Sebelum berangkat ke Tanah Haram ada beberapa tips yang perlu korang amalkan..Sangat berguna.

1) Betulkan niat.Niatkan kita pergi umrah sebab Allah..the only reason is because of HIM!kalau sekarang ada niat lain..please cepat tukar!Sebabnya, segala kepayahan yg dilalui nanti kita akan positif sebab segala kesusahan kita percaya Allah yg akan ganjari..

2) Persiapan ilmu mengerjakan ibadah UMRAH..ini pun benda WAJIB yg korang kena buat..kita bukan pergi untuk melancong tau..tapi pergi utk ziarah Baitullah..Ak pergi dengan travel agensi Andalusia so, pergi kursus banyak kali sebab umah dekat..Alhamdulillah rezeki,kalau  tak sempat pergi kelas cari ilmu dri utube pun okay..Moga usaha anda Allah ganjari!

3)Latih diri jadi lebih baikkk..sebabnya nak latih bila da sampai sana nanti..Kalau korang ni suka ngata orang, sampai sana InshaAllah perangai akan sama or mybe worse! trust me..thays why kena ubah perangai dari sini..Banyakkn solat taubat,hajat dan zikir..Kalau niat korang nak shopping je better tak yah susah susah apply visa umrah sebabnya ibadah umrah ni nampak senang tapi dugaan semasa nak tunaikan agak sukar..kena banyak sabar..janganlah kita dtg jauh jauh tapi tak dpaat ganjaran dari Allah ..kan ke rugi??

4) Persiapan kelengkapan diri,, Andalusia ada bagi list barang yg perlu dibawa..pilihlah mana yang suitable dengan diri..jangan la nak bawak satu almari..kalau dah penuh bag mana nak letak brg brg yg kita beli nanti..huhuhu..Kalau ak hari tu memnag dah aim nak beli jubah kat madinah so, sikit jer le baju yg ak bawak..basuh baju pun tak selalu..huhu

5) Persiapan hari kejadian,mandi sunat musafir, solat sunat musafir,solat dhuha,doa musafir

Okay siap semua persiapan, kami pun berangkat ke Jedaah dengan rasa penghambaan kepada Allah yg Esa..perjalanan lebih kurang 8 jam..so, dalam flight tu gunakan masa sebaik baiknya,, bawak Al Quran kecik..so boleh baca, bawah tasbih boleh zikir, banyakkan berdoa sebab kita musafir..doa lah yg baik baik..untuk yang pergi dengan mak ayah, niatkan dalam hati utk menjadi anak yg baik dan menyantuni sepanjang perjalanan dan keberadaan di sana..Alhamdulillah Allah makbulkan..


Thursday, October 9, 2014

Kenapa anda wajib tukar simakd Tone Excel Bahagian 4!

Assalammualaikum..

Semoga korang semua dibawah lindungan dan rahmat Allah..

Semalam tengok website air asia.Dah lama rasanya tak bercuti.Sekarang banyak  barang naik harga so kena la pandai-pandai berjimat cermat..hihihi..terpaksa la kan..

Namun diri ini tidak dapat ku tahan-tahan .Nak jugak pergi bercuti!So, tanpa segan silu jari -jari laju menekan tetikus dan melayari website. Yes dah jumpa.Destinasi bertuah adalah Australia!..nak jengok kangaroo. Tapi, budget macam ciput je tetibe dalam hati bebisik. Aku kan ada simkad ajaib..nape la aku tak gunakan simkad ajaib aku ni..hehehehe..


Untuk pengetahuan korang,sebagai pengguna simkad Tone Excel yang bijak pandai nie kita semua boleh dapatkan tiket flight air asia dengan PERCUMA tau.saya ulang percuma ok!Caranya ?? mula-mula korang dapatkan simkad Tone Excel dengan harga Rm90..siapa yang jual?? Klik sini 

Bila korang dah dapatkan simkad ajaib tone excel.korang dah boleh merancang nak pergi bercuti kat mana..ada pulak yang akan tanya..macam mana nak dapat tiket percuma??jawapannya senang je.tiap kali korang topup.korang akan dianugerahkan point.nilai point bergantung kepada amount topup korang.Contoh???

-Kalau topup rm10 korang wajib dapat 20 points
-Kalau topup rm 30 korang wajib dapat 70 points
-Kalau topup rm 50 korang wajib dapat 120 points

Banyakkan point yang korang akan dapat.so lepas korang dah kumpul point leh la rajin-rajin tengok destinasi pilihan.Contoh??aku nak pergi Australia so aku kena la kumpul point sampai 9000.Capai je target aku terus tebus..kan dah dapat tiket FREE!!  jimat sikit perbelanjaan..





Tapi kalau korang nak lagi jimat.Apa kata menginap kat Tune hotel Melbourne.Oleh sebab korang pemegang simkad ajaib Tone Excel.  korang akan dapat 30% diskaun.perghh!! percutian yang sangatt jimat..so tak da hal la kan minyak naik 20 sen..hehehehe






Wednesday, October 8, 2014

kenapa anda wajib tukar simkad anda kepada simkad tone excel bahagian 3..

Assalammualaikum

Semoga kita semua berada di bawah lindungan Allah yang maha memberi Rezeki..

Hari ni aku nak sambung sebab kenapa korang kena tukar simkad Tone Excel yang berbaloi-baloi nie..

Sebab yang ketiga adalah..korang boleh kekalkan no lama kesayangan korang dengan percuma sahaja!

No bertuah korang tu boleh dikekalkan dengan memenuhi syarat berikut:

1) No IC mestilah sama..maksudnya no IC korang mesti kena sama time korang beli simkad korang sekarang.Contoh, kalau dulu time mula-mula nak berjinak dengan hp.. korang beli simkad pakai ic siapa?kalau IC korang senanglah.kalau tak korang kena settle dgn centre dulu..so mudahkan kerja kedua-dua pihak

2) Pastikan semua bil yang tertunggak dibayar kalau korang nak tukar dari pospaid ke prepaid Tone Excel .ini pun akan memudahkan proses pengekalan no lama

3) Pastikan no anda bukan supplementary no ye..kalau ye sila settle dengan centre dulu..

So,kalau korang nak merubah hidup boleh la bertukar kepada simkad ajaib! Klik sini


Thursday, October 2, 2014

Kenapa anda wajib tukar simkad Tone Excel bahagian 2!

Assalammualaikum..

Hari ini nak kongsikan sebab kedua kenapa anda wajib memiliki simkad ajaib Tone Excel..

Sekarang nie ramai yang rata-rata agak frust dengan pengurangan subsidi kerajaan untuk petrol dan diesel..or erti kata lain ..MINYAK DAH NAIK 20 SEN ! aku paham sangat perasaan anda semua.sebabnya aku ni dok ulang alaik dari kl- shah alam hari-hari dengan menggunakan mesin yang bertuankan petrol dan menggunakan khidmat KESAS kesayangan amatlah terasa...


Dengan jam yang teruk di pagi hari..boleh tension kot..tapi..sebab aku pengguna dan pengedar simkad TONE EXCEL dah tak berapa nak tension sangat da..hari hari rasa macam hari raya..hehehe kenapa aku cakap gitu??sebabnya semalam aku tengok ewallet..tetibe aku rasa cam mana datang duit nih??aku expect sikit dapat lebih plak..ALHAMDULLILLAH!! ALLAH maha memberi.. 



So..sesiapa yang rasa macam nk rasa hari-hari hari raya..cepat dapat kan simkad TONE EXCEL nie..


Macam mana nak dapatkan simkad Tone Excel???

CALL !!! atau SMS !!!   0136285711
Kalau anda memang dah tak sabar nak tahu apa sebab kedua kenapa anda wajib tukar simkad anda sekarang kepada simkad TONE EXCEL..tolonglah jangan segan-segan klik sini..Simkad Ajaib!!

Tuesday, September 30, 2014

Kenapa anda wajib tukar simkad Tone excel Bahagian 1

Assalammualaikum

Disini saya ingin mengemukakan kenapa anda wajib tukar simkad yang anda pakai sekarang kepada simkad Tone Excel yang berbaloi-baloi ni..

Pertama

1) Bila anda beli simkad tone excel anda dengan tidak semena mena terpaksa menerima RM30..best kan! kenapa tak pasal-pasal dapat RM 30??Jawapannya..sebab syarikat Tone EXcel sangatlah baik hati nak bagi kita semua duit..
nie baru satu kawan-kawan..ada banyak lagi duit yang syarikat nak bagi kita..anda tunggu dan lihat je dan anda tak akan percaya yang anda tak pasal-pasal terpaksa terima duit dan kelebihan yang banyak setelah mendapatkan simkad ajaib ni..

tapi hari ni saya hanya nak bagi tau satu sebab je dulu kenapa anda perlu menukar simkad ajaib ni..sebab yang lain akan menyusul..hehehe


Macam mana nak dapatkan simkad Tone Excel???

CALL !!! atau SMS !!!   0136285711

Kalau anda memang dah tak sabar nak tahu apa sebab kedua kenapa anda wajib tukar simkad anda sekarang kepada simkad TONE EXCEL..tolonglah jangan segan-segan klik sini..Simkad Ajaib!!