Monday, July 25, 2011

kenangan

Assalamualaikum..
Dah lama rasanya tak update blog…
Alasanya sikap malas menyelubungi diri…ehh betol ke word tuh???
Alhamdulillah..i just successfully completed my practical….Yehaaaaa…..gue dah abis praktikal…leh kaweeennn..eh silap!....leh dok umah sambil enjoykan diri…..huhuhu..

Skang nie nak cter sikit pasai haiwan peliharaan semasa praktikal…
Haiwan berkenaan adalah rabbit atau pada sapa tak paham omputeh namanya arnab…

Mengikut kamus caremmy  edisi hafizah,arnab bermaksud seekor haiwan yang mempunyai bulu yang lembut dan sangat la syok bila letak hidung pada bulunya…sambil gesel2..uwahhh besh2…haiwan ini sangatlah fragile and kalau nak pegang must handle  wif care nak nak baby rabbit…
sekian…
Ini pic rabbit pertama yang member umah beli…

Hai..nama diberi “gongchan” kawan tuan sy yang bagi nama tuh..saya tak kesah pown…bunyinya agak cute gak..hihihi…

Hah…ni la gongchan…
Comey kan???sebenarnya jantan tapi,aku p letak clip kat jambul die..jadila “yu rin” hehehehhe
adakah aku zalim???

member beli sebenarnya nak bagi kat pacar die…so,nak wat surprise la kat pacar die…supaya pacarnya leh la tekejut sambil berkata “tepeanjat boboy”hihihi…

Tapi besday pacar die week after kami beli arnab tuhh.maknanya kami kena bela arnab tuh dlm seminggu gak la…

Tapi,malang tak berbau…gongchan hanya sempat hidup 12jam je bersama kami…sedeh kan.dah takdirnya begitu..sebagai hamba Allah.kiter kena redha atas pemergianya…

Aku masih ingat lagi..tyme tuh subuh ..
aku masih bergolek2 atas katil tak bangon2..
tetibe aku dengar member umah aku jerit2 kat luar..
pehal lak nih…rupenye gongchan dah keras…kiteorng tekejut sangat..cam ne gongchan leh mati???aku n kawan2 masih terpikir-pikir ape yng lead kpd kematian gongchan…kadang2 kiter persoalkan kematian seseorang.kite cuba cari ape puncanya..tapi,inikan takdir…Allah dah aturkan cara matinya begitu….

Then,member aku call tempat kitorang gi beli arnab tuh..orng tuh soh bawak mayat gongchan and die nak tengok..pastu orng tuh bagi jer arnab baru kat member aku..myb die sian tgok member aku kot..mengikut orng tuh,gongchan mati terkejut..sbb urat usus die terbelit..myb sbb die tak biase kot.lagipun gongchan baru pisah susu dengan ibu die..

Hah…yang arnab kedua nie hitam skit..eh bukan skit…banyak!..hanya part hidung je putihhhh.sian boboy.

Hai..nama saya “boboy” kalu tuan n kawannya bising saya akn cakap”terpeanjat boboy” hihihi

Hah..ni la boboy..sehat kan die..senang nak jaga tak yah mandi sebab die dah hitam.tak Nampak kotor pown..hihihi..
lepas gongchan mati,aku tak berani nak pegang boboy pown..boboy nih manja skit n kuat makan..makan nak yang sedap jer…seperti…sawi,salad n pellet..sebaik tak mintak kfc/mfc/mcd..kalu tak jenoh nak cari…huhuhu..

Boboy nih nakal skit suke berak n kencing merata…asal kenyang jer berak..tekanan r gak tapi,bersihkan taik binatang dapat pahala…beri makan binatang pon dapat pahala…senang jer kan nak dpat pahala…

Okay..alhamdulillah…sampai sekarang boboy hidup ngan sehat..skang dah kat Kelantan da pon..yehaaa boboy jadi orang Kelantan..boboy jangan nakal2 ea..nanti umi izan marah..kena jual kat siam..huhuhu


Skang rabbit yang ketiga plak..
Nie pic die….

Hai..nama diberi pooo…cute tak saya??
Pooo nih pacar member aku yang beli..die soh member aku jaga..so,kteorng pwn jagalah die..aku just pegang sikit2 jer.sbb fobia lepas kematian gongchan…tapi,nasib poo sma cam gongchan tapi poo hidup lama skit dri gongcahn iaitu seminggu…

Kematian poo lagi sedeh …aku ingat lagi tyme tuh petang dlm kol 3 ptng..aku bru tdo kat bilik(acik tdo je).tetibe aku dengaq member aku panggil ezah..die ckap kaki poo dah keras..mata die cam dah nak tutup…poo dah longkai!

Aku yg tido2 ayam terus bangun and amik seluar sbb nak hantar poo p klinik…kitorang kelam kabut cari klinik area kajang…lisa yang pegang poo dalm kete..lisa cakap poo makin keraS…tapi,kiteorang try positif..poo masih hidup! pastu dah nak sampai klinik poo dah pejam n keras tapi masih panas…member aku dah nangis dah and die try wat cpr..sampai kat klinik terus bagi kat doctor n die cakap poo already passed away."daripada Allah kiter datang kepada Allah juga kiter pergi”…ini haiwan…dah tentu kat akhirat poo tak kena hitung amalanya..lagipun haiwan dijadikan untuk kegunaan manusia tapi kite manusia..setiap ape yang kite wat kena hitung satu persatu…

Aku pon nangis gak sbb member aku nangis..aku nih cepat je terasa bile orang nangis.tapi,memang sedeh sbb kitorang berusaha nak selamatkan poo….tapi,Allah lebih sayangkan die…semoga poo bahagia di alam sana...


aku cinta,rindu and sayang Allah


1 comment:

dekichatta said...

seyes sedeh pasal rabbit ke3 tu