Friday, December 10, 2010

korean vs malaysian

salam..
sila jangan tertipu dengan tajuk diatas..ini bukan kisah bola sepak...
                                                                
           korea flag
                                                                          


            malaysia flag

teringat tyme nak exam SPM dulu..kalu jadi budak sekolah ni lah exam terbesar yg paling ditakuti...tapi,kalu dah masuk universiti..exam yg menakutkan ialah exam setiap semester ...hihihi..ermm lagi takot!!
bagi pelajar kat korea plak exam besar dorunk ialah entrance exam ...budak2 korea nih kalau nak exam dorang just tido 4 malam je..kalu tido lebih maknanya fail lah ..jadi,mereka sangat  struggle kalu tyme2 exam nih....kita??ermmm..kalu aku.aku tetap akan tido lama..tak da nya nak sacrifice tyme tido aku....cuma baik skit  la bangun awal pagi...hihihi..




apa yg menarik lagi orng korea nie plak..kalu nak exam dorunk akan avoid makanan yg agak slippery yg agak2 susah nak dipegang la..sebabnya takut2 akan effect result test..contohnya,telor..yang nih memng dorunk akan avoid giler dari makan..ye r shape telor tu kan cam zero..then,licin plak tuh..maknanya  kalu amik test nanti result akan tak berapa nak cemerlang lah..tapi,dorunk akan makan makanan yg sticky..ye r moga2 mereka boleh stick ngan exam tuh lalu bole menjawap soalan dengan cemerlang....ermmm..kalu kita??sume makanan kiter bedal kan...hehhehehe..tak da nak avoid2 nya..nak2 kalu da sambal belacan ,ulam dan gulai tempoyak..tak da makna nak tahan2 jiwa.huhuhu.tapi,sebagai muslim kita akan banyakkan makan makanan cam kismis,kurma air zam2 sbb baik untuk hafalan.tapi,bukan makanan tuh yg bagi kiter result baik but Allah..ingat tau!!!tapi,aku ingat lagi tyme aku nak SPM dulu aku avoid makanan yg boleh menjejaskan otak contohnya cam maggi,apple hijau n asam jeruk..tapi,aku tengok rakan-rakan aku bedal jer makanan tuh..dapat jer result gempaq..apa-apa pon sume Allah yg beri kejayaan tuh tak da kena mengena pon ngan makanan..betoi tak???









 then,kalu cter pasai korean nih...bile tiba hari exam,sume junior2 dorunk akan tunggu depan gate sekolah and cheer them up...baris sepanjang gate dan wish gudluck...kira cam bagi semangat lah...kirenya kalau aku jadi senior tyme tuh aku rase agak terharu dan ade semangat berkobar2 nak jawap exam...tapi,kat malaysia??junior2 diberi cuti..tak aci!!dan nilah saat yg paling menggembirakan aku tyme jadi junior dulu..hehhehehe...kiranya kalau kiter senior yg nak amik exam tyme tuh..rase cam datang sekolah ari exam macam ada acara pengkebumian jer..sunyi semacam...takde orang nak cheer kita...tapi,aku tak leh bayang kalu sume junior datang tyme exam..bising jer...baik dorunk takde...tak pon adakan satu acara dimana junior2 dikehendaki untuk dtng ke sekolah tapi,baca yaasin untuk senior tyme exam..semoga dipermudahkan tyme jawap exam...amacam???ok tak idea aku...huhuhuhu.


pastu another thing is tyme exam,mak-mak  budak2 korea yg sedang menjawap exam akan dtng kesekolah dan berdoa kat depan gate sekolah sambil lekatkan something yg sticky kat gate..tak tau pe bendanya...ajuhma-ajuhma akan berdoa untuk kejayaan anak2 mereka didepan gate sekolah...




kalu mak aku plak,tyme tuh mak akan amik cuti pastu buat solat hajat,dan baca yaasin kat umah tyme kami sedang jawap exam..moga2 anak-anaknya yg comey lagi cute dapat jawap exam dengan mudah...tak da plak mak aku lekat benda yg sticky2 kat pintu umah cam korean buat...huhuhu..apa2 pon bagi aku kite kena percaya kat Allah dlm pe jua benda yg kiter buat...so,lepas usaha doa lah pada Allah dan tawakal..itulah kunci kejayaan yg terbaik...then,kalu kiter study tapi campur dengan benda maksiat..mesti tak dapat keberkatan..jadi pandai-pandailah kiter bezakan mana satu benda maksiat yg boleh halang kiter dari dapat keredhaan Allah...wasalam


lastly,aku nak sertakan pic key SHINEE tyme graduate high school







2 comments:

tura hepy said...

sempat g puji dri sndri tu heh3...
smpt g ltk pic shinee tu hehe

penjaga_terbaik said...

hehehehe..bese r...
selalu perasan!